Alternatif Bank Mobil’i
Hemen İndirin
Cep telefonu numaranızı yazın, Alternatif Bank Mobil uygulaması bir SMS ile cebinize gelsin.
İşlem yapmayı düşündüğünüz aracı kurumun SPK tarafından yetkilendirilmiş olduğundan emin olun.
Aracı kurumdan talep ettiğiniz hizmetlerin ne olduğunu belirleyin. Birden fazla kurumla görüşerek, ihtiyaçlarınıza olan duyarlılığını ayrı ayrı değerlendirin. Hesap açmadan önce talep edilen ücretleri ve komisyonları öğrenin. Hesabınıza ilişkin tüm bilgileri dikkatlice gözden geçirin ve herhangi bir belge imzalamadan önce anladığınızdan emin olun.
Finansal hedeflerinizi düşünerek, ne kadar yatırım yapacağınıza ve ne kadar getiriye ihtiyaç duyduğunuza karar verin.
Hedeflerinize ulaşmak için alabileceğiniz risk düzeyini gerçekçi bir şekilde belirleyin. Yatırım yapmak istediğiniz tutarı kaybetmeyi göze alıp alamayacağınızı kendinize sorun.
Hedeflerinize ulaşmak için alabileceğiniz risk düzeyini gerçekçi bir şekilde belirleyin. Yatırım yapmak istediğiniz tutarı kaybetmeyi göze alıp alamayacağınızı kendinize sorun.
Çalıştığınız aracı kurumdan hesap durumunuzla ilgili bilgileri çeşitli kanallardan sağlamanız mümkündür. Aracı kurumlar yapılan işlemleri gösteren hesap ekstresini aylık dönemler itibariyle ilgili dönemi izleyen 7 gün içinde müşterilerin adreslerine taahhütlü olarak göndermek zorundadırlar. Ancak hesap ekstresi müşterinin yazılı talebi üzerine; müşteri tarafından beyan edilecek elektronik posta adresine aynı süre içinde elektronik ortamda gönderilebilir ya da müşterilerinden borsaya iletilmek üzere elektronik ortamda emir kabul eden aracı kurumlar tarafından müşterilerin ekstrelerine elektronik ortamda erişimine imkân sağlanabilir. Ayrıca müşterilerin talebi üzerine her istenilen durumda müşteri ekstreleri ve portföy durumlarını gösterir belge müşteriye ulaştırılır. Müşteriler hesap durumlarını Alternatif Menkul'ün internet sitesinden de istediklerinde görüntüleyebilir. İlave olarak, Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK) bünyesinde bulunan Merkezi Kaydi Sistem'de (MKS) her yatırımcı için ayrı ve tek bir sicil numarası üretilir. Bu sistemde farklı aracı kurumlarda bulunan menkul kıymetlerinizin de durumlarını izleyebilirsiniz. Yatırımcıların Alo-MKK (444 0 655), MKK-Web , Çağrı Merkezi ve SMS seçeneklerinden birisi ile MKK tarafından kendilerine verilecek sicil ve şifre bilgilerini kullanarak, hesapları üzerinde yatırımcı blokajı uygulamaları, genel kurul toplantılarına yönelik blokaj uygulamaları veya hesaplarına ilişkin bilgi alma imkanları mümkündür. Sicil ve şifre bilgileri aracı kurumdan temin edilebileceği gibi bu konudaki değişik alternatiflerle ilgili bilgi almak için burayı tıklayınız.
Alternatif Menkul’da hesap açılırken müşterilerimize internet şubesi ve veya diğer elektronik platformları kullanıp kullanmayacağı sorulmaktadır. Bu doğrultuda müşterilerimiz, internet şubesi şifresi oluşturulmak üzere Çağrı Merkezindeki uzmanlarımızca aranır.
İnternet Şubesi için Türkiye'de ve dünyada birçok bankanın ve Aracı Kurumun da güvenlik açısından tercih edip kullandıkları Global Sign sha256 şifreleme sistemi kullanılmaktadır. Browser üzerinde yapılan şifrelemeye ek olarak server üzerinde de şifreleme yapılarak kendimizin ve müşterilerimizin tam güvenliği sağlanmıştır. Ayrıca kullanıcının başlattığı işlemler boyunca şifre hiçbir zaman ekran üzerinde görünmemekte ve ekrana yıldızlar olarak yansımaktadır, böylece kullanıcı bilgisayarını kullandığı anlarda ekranına bakan bir kişinin görülmesi istenmeyen bu bilgileri görmesi engellenmektedir. Kullanıcı İnternet Şubesini kullanırken herhangi bir nedenle bilgisayarının başından ayrılırsa sistem otomatik olarak 20 dakika sonra kapanmakta, böylece başkalarının bilgisayarı kullanması engellenmektedir. Ayrıca her işlemde son adım olarak müşteri şifresi tekrar sorulmakta böylece 2.defa şifre girilmezse işlemler gerçekleşmemektedir. Güvenli bir sunucuda olduğunuzu gösteren bir diğer belirti de URL'nin başındaki "http:" nin "https:" şeklinde değişmesidir ki eklenen "s" güvenli bağlantıyı gösterir. Bu işaretleri gördüğünüzde online işleminizin gerçekten güvenli olduğundan emin olabilirsiniz.
Şifre ve/veya parola unutulduğunda mesai saatleri içerisinde 444 00 54 nolu çağrı merkezini arayarak yeni şifre ve parola oluşturulmaktadır.
Alternatif Menkul'daki hesabınıza para transferi (EFT) için;Alternatif Bank Merkez Şube,IBAN: TR41 0012 4000 0000 2069 7007 89 Alıcı: Alternatif Menkul Men. Değ. A.Ş. hesabına açıklama kısmında müşteri numaranız ve isim bilgilerinizi girerek para gönderebilirsiniz.
"İnternet Şubesi" bölümünden müşteri numarası, şifre ve parola bilgileri girildikten sonra Hisse Alım Satım bölümünden hisse senedi seçimi yapılarak alış - satış emri verilebilir. Hisse senedi alım işlemlerinizde hesapta tanımlanmış işlem limiti kadar, satım işlemlerinizde ise hesabınızda bulunan hisse senetleri kadar emir verebilirsiniz. Kredisi tanımlanmış hesaplarda işlem limiti hesaplamasında kredi limiti de dikkate alınır. Dolayısıyla kredili hisse senedi işlemleri de internet şubesi aracılığıyla yapılabilmektedir
Alternatif Menkul'da bulunan tüm müşteri hesaplarında temettü ödemeleri ve bedelsiz sermaye arttırımları hesaba ilgili tarihte otomatik olarak yapılmaktadır. Bedelli sermaye arttırımlarında ise uygulama müşterinin lehine olan durumlarda otomatik olarak sermaye arttırımına katılım Alternatif Menkul tarafından sağlanır. Bedelli sermaye arttırımı için yapılan uygulamada müşteri hesabında para olmasa dahi gerçekleştirilirken müşterinin T+2 gününde hesabında oluşan borç bakiyesini nakit olarak hesaba yatırması koşulu aranır. Piyasada hisse senedinin işlem gördüğü fiyat nominal bedelin altındaysa müşterilerin bedelli sermaye arttırımına katılımalarını istemeleri durumunda müşterilerden özel talimat alınırken, nominal bedelin üzerinde işlem gören hisselerde sermaye arttırımına katılmak istenmemesi durumunda müşteri talimatı istenir.
Yatırım Fonlarının içerikleri, hangi risk algısındaki yatırımcılara uygunluğu ile ilgili detaylı bilgi almak için Fon Yöneticisi Kurum'un web sitesinden detaylı bilgi alınabilir. Kredili İşlemler
Alternatif Menkul nezdindeki hesabınızın aktif olması durumunda, kredi başvuru talebinizi, portföydeki toplam varlıkları aşmayan bir tutarda kredi başvurusu yapılabilmektedir. Kredi talepleri doğrudan hesabınızın olduğu şubelerdeki müşteri temsilcilerine yada 444 00 54 numaralı telefondan Çağrı Merkezine yapılabilir.
Alternatif Menkul Kredi Teminat Listesine girmiş hisseler belirlenen oranları kadarıyla, Hazine Bonoları ve Devlet Tahvilleri, B Tipi Likit Yatırım Fonları %100, A Tipi Hisse Fonları %90 oranında kredi teminatı olarak kabul edilir. Alternatif Menkul’ün kredi teminat listesindeki hisse senetleri ve teminata kabul edilen oranları için burayı tıklayınız
Vadeli işlemler size,bugünden belirlenen fiyat, miktar ve nitelikte finansal göstergeyi, sermaye piyasası aracını, malı, kıymetli madeni veya dövizi belirlenen ileri bir tarihte alma veya satma yükümlülüğü getiren sözleşmedir. Vadeli işlem sözleşmelerinden korunma, spekülasyon ve arbitraj amacıyla faydalanabilirsiniz. Korunma (Hedging): Korunma amaçlı işlemlerde mevcut birikimlerinize ve koşullarına uygun stratejiler ile mevcut kazanımlarınızın veya varlık değerlerinizin korunması amaçlanmaktadır. Yatırım Amaçlı (Spekülasyon): Piyasa gelişmeleri ve beklentilerinize göre, yüksek kaldıraç olanağından faydalanarak getirilerinizi artırmak adına tercih edebileceğiniz işlem türüdür. Arbitraj: Aynı dayanak varlığa bağlı farklı vadeli işlem sözleşmeleri yada spot ve vadeli işlem sözleşmesi fiyatları arasında olan fiyat farklılıklarına bağlı olarak yapılan işlemlerdir. Burada yüklü miktarlarda alım-satımlardan kaynaklanan;olması gereken vadeli fiyattan uzaklaşmaları yine o fiyata geleceği düşünülerek alım yada satım yapmak size kazanç sağlayacaktır. Bu durum anlık olduğu için hızlı ve profosyonel yardım alarak yapmanız yararınıza olacaktır.
Spot piyasa işlemlerinde, alım-satıma konu varlığın bedelinin tamamı peşin olarak ödenir. Vadeli işlem kontratlarında başlangıç teminatı olarak adlandırılan ve işlemin toplam tutarının yaklaşık %10’una tekabül eden bir tutarın yatırılması yeterlidir. Ancak unutulmaması gereken hususlardan en önemliside kaldıraç oranının yüksekliğinden kaynaklı karlar ve zararların oransal olarak teminatınıza yansımalarıdır. Vadeli işlem sözleşmesindeki %1 lik değişim teminatınızda %10 luk bir değişime tekabül eder ve karlar ve zararlar buna göre teminatınıza yansır. Bir anda %10 kar edebildiğiniz gibi teminatınızda %10 luk bir zararla karşı karşıya da kalabilirsiniz.Örnek :1,500 TL paranız var ve 1 ay sonra $ kurunun 1.60 TL seviyesine çıkacağını düşünüyorsunuz.Spot $/TL = 1.50 TL1,500 TL olan anaparayı VİOP'ta işlem yapmak üzere teminat olarak yatırırsınız. Bu durumda kaldıraç nedeni ile 10,000 $’a kadar pozisyon alabilirsiniz.( Kaldıraç Oranı = İşlem Tutarı / Teminat )Başlangıç teminatı = 130 TL/ Kontrat* 10 adet vadesine 1 ay kalmış $ sözleşmesi alırsınız. ( 1 Kontrat = $1,000)* Vade sonunda $/ TL kuru 1.60 TL olursa karınız 1,000 TL olur.(1.60 – 1.50) x 10 x 1,000 = 1,000 TL* Kur 1.40’a düşer ise uzun pozisyonunuz neticesinde 1,000 TL zarar edersiniz.
Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda açık pozisyon sahiplerinin kar veya zararları her gün sonunda hesaplanır. Bu hesaplamalar: İlk işlem günü sonunda; işlem yapılan fiyat ile gün sonu uzlaşma fiyatı arasındaki farka bakılarak hesaplanırken; takip eden günlerde, bir önceki günün uzlaşma fiyatı ile hesaplama yapılan günkü uzlaşma fiyatı arasındaki fark esas alınarak hesaplanır. Bu işleme “piyasaya göre ayarlama ( Mark-to-Market) denir. Kar veya zarar tutarı teminat hesaplarına günlük olarak yansıtılır.
Lütfen boş söz ve vaatlere kulak asmayın! Hemen ve çok yüksek kâr edeceğiniz vaadi ile çok acele yatırım yapmanızı söyleyen beklenmedik telefon, mektup, elektronik posta veya tanımadığınız bir kişinin ziyaretinde çok dikkatli olun. Kısa zamanda yatırımınıza yüksek getiri verileceği veya paranızın iki katına çıkarılacağı gibi sözlere şüphe ile bakın. "Yarın çok geç olacak" veya "altın fırsatın avantajından faydalanmak isteyenlerin uzun bir bekleme listesi oluşturduğu, bunun için çabuk davranmak gerektiği" gibi sözlerle baskı yaparak para talep edenleri geri çevirin. Yatırım öncesinde, ilgilendiğiniz yatırım aracı ve şirketle ilgili izahname, halka arz belgesi, mali tablolar veya benzer belgeleri sorun. Sonra belgelerde küçük yazılar ile yazılmış şeyleri dikkatlice okuyun ve herhangi bir şey imzalamadan önce şartları doğru olarak anladığınızdan emin olun. Herhangi bir tereddüdünüz olursa, bir taahhüde girmeden önce avukatınızın veya yatırım danışmanınızın görüşünü alın. Yaptığınız yatırımların, yani alınan hisselerin Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK/Kurul) kayıtlı olmasına dikkat edin. Bölgenizdeki gazetelerde ilan vererek veya Kurul'a kayıt yaptırmadan hisse satan şirketlere kesinlikle ortak olmayın. Manipülasyondan korunma ile ilgili bilmeniz gerekenler, Kaynak Yatırım Yapıyorum İnternet Sitesi.
Bu konuda çalışmakta olduğunuz Aracı Kurum müşteri temsilcinizden, yatırım danışmanınızdan, portföy yöneticinizden yardım alabileceğiniz gibi sermaye piyasaları ile ilgili en doğru ve güvenilir bilgi kaynakları;
Borsa şirketlerinin mali tabloları, mali tablo dipnotları, özel durum açıklamaları, esas sözleşmeleri, faaliyet raporları gibi bilgilere Kamuyu Aydınlatma Platformu Borsa endeksi ile piyasa verilerine BIST'in haftalık bülten, aylık bülten v.b. gibi çeşitli yayınlarından ve BIST'in web sayfasıdır.
Ayrıca SPK, BIST'da işlem gören şirketlere web sitesi kurma ve başta mali tablo ve raporlar olmak üzere şirket ile ilgili yatırımcıların ihtiyaç duyacağı tüm bilgilere web sitesinde yer vermelerini zorunlu tutmaktadır. Yatırım yaptığınız şirketin web sitesine erişiminiz halinde yatırım yaptığınız şirket ile ilgili ihtiyaç duyduğunuz tüm güncel ve geçmiş bilgilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bunun yanında SPK'nın aldığı kararlara da Kurul'un web sayfasında (http://www.spk.gov.tr) bulunan Kurul Haftalık Bülteni'nin takibi suretiyle ulaşılabilir. Ayrıca Kurul'un aynı web sayfasında yatırımcıları bilgilendirmek amacıyla hazırlanan periyodik raporlara ve sermaye piyasası ile ilgili verilere ulaşmak da mümkündür. Sermaye piyasası araçlarına ve ihraççılarına ilişkin olarak bilgilerin takip edilmesini teminen, şirketlerin izahnamesi ve gazetelerde yayınlanan sirkülerler takip edilmelidir. Ayrıca ihraç ve halka arz esnasında izahname ve sirkülerlere başvuru merkezlerinden de ulaşılabilir. Günlük gazetelerin ekonomi sayfalarında veya belli bölümlerinde yer alan faiz oranları, altın, döviz fiyatları, yatırım fonu katılma belgeleri fiyatları, hisse fiyatları, borsa endeks değeri gibi bilgiler de kullanılabilir. Basılı yayın dışında televizyon kanallarının veri yayınlarından ve teletext servisinden de piyasalarla ilgili verilere ulaşabilirsiniz. Finansal piyasalarla ilgili bilgilerin bir kısmını ise, bilgilerin derlenip çeşitli teknikler kullanılarak veya sadece tecrübelere dayanılarak değerlendirildiği ve elde edilen sonuçların yatırımcının yatırım kararına hizmet edecek şekilde yorumlandığı bilgiler oluşturmaktadır. Aynı verilere dayanmasına rağmen, bu tip bilgi kaynakları farklı teknik ve değerlendirmelerin kullanılması nedeniyle farklı ve birbiri ile çelişen sonuçlara ulaşabilmektedir. Gazetelerin ekonomi sayfalarında, ekonomi ve finans içerikli dergilerde, aracı kurumların araştırma birimlerince yayınlanan raporlarda yer alan yorumlanmış bilgiler de bu tür bilgilere örnek verilebilir. Bu tip bilgiler kullanılırken kaynak seçiminde çok dikkatli olunması gerekmektedir. Kaynağın güvenilirlik derecesini belirlerken, hazırlayanların bilgi ve deneyimleri, kullanılan model ve yöntemler, verileri aldıkları kaynaklar vb. ölçüt olarak alınabilir.
Kurumumuzda yaşamış olduğunuz ihtilafların, memnuniyetsizliklerin çözümü Yatırım Danışmanlığı veya Denetim bölümlerimizde değerlendirilerek çözüme kavuşturulur. Unutmayınız ki, sermaye piyasalarında her gün binlerce işlem adil ve etkin bir biçimde işlemci tarafların memnuniyeti ile sonuçlanmaktadır. Bununla birlikte, Ülkemizde yatırımcılar ile aracı kuruluşlar arasında borsa işlemlerinden kaynaklanan uyuşmazlıklar Borsa İstanbul A.Ş. (BIST) nezdinde çözümlenmektedir.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da yatırımcılardan gelen şikayet dilekçelerini ve bilgi edinme başvurularını dikkate alarak gerekli gördüğü takdirde konuya ilişkin inceleme başlatmaktadır. Bunun dışında, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) de kendi üyeleri arasında ve üyeleri ile yatırımcılar arasında borsa işlemleri dışındaki işlemlerden doğan uyuşmazlıkların çözümüne yardımcı olmaktadır. Ayrıca, yatırımcı olarak her zaman adli yargı yoluna başvurmanız da mümkündür.
Alternatif Menkul'da hesap açmak için Şubelerimize veya Alternatif Bank Şubelerine başvurulabildiği gibi, 444 00 54 numaralı telefondan Çağrı Merkezi aranarak veya internet sitemizden hesap açma formunu doldurularak müşteri temsilcileri ile irtibata geçilebilir. Bu yöntemlerden hangisi seçilirse seçilsin Alternatif Menkul müşteri temsilcileri siz müşterilerimizle en kısa sürede iletişime geçecektir.
Adres, telefon ve e-posta gibi değişiklik taleplerinizi 444 00 54 nolu çağrı merkezini arayarak ya da müşteri temsilcinize başvurarak yapmanız mümkündür.
İnternet sitesi dışında işlem yapılabilen platformları “Profesyonel Yazılımlar” ve “Mobil Platformlar” olarak ayırmamız mümkündür. Profesyonel yazılımlarımız; Java Trader, Matriks Veri Terminali – eTrader ve ATS (Alternatif Trading System) olarak sıralanırken, iPhone – iPad, Android cihazlarla kullanılabilen hem piyasaları anlık olarak izlenmesine hem de işlem yapılmasına olanak tanıyan Matriks Mobile ve Direct FN İdeal Web uygulaması mevcuttur.
Alternatif Menkul internet sitesinde oluşan problem nedeniyle hesaba ulaşılamama durumunda, işlemler 444 00 54 numaralı çağrı merkezi ya da müşteri temsilcileri aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.
Java Trader, Matriks Veri Terminali ve Matriks Mobile ve DirectFN ürünleri üzerinden piyasaları anlık olarak takip etme imkanı bulunmaktadır. Bu ürünlerle ilgili bilgi almak için burayı tıklayınız. Para ve Menkul Kıymet Transferleri
Açıklama bölümüne Alternatif Menkul'daki hesap numaranızı, adınızı ve soyadınızı yazmanız gerekir.
Başka bir aracı kurumda bulunan hisse senetlerinizi, kurumumuz nezdinde açtıracağınız yada mevcut yatırım hesabına virman yapmanız mümkündür. Bunun için, çalıştığınız karşı aracı kuruma bir talimat yazarak hisse senedi virman talebinde bulunabilirsiniz. Talimatınızda hisselerin Alternatif Menkul’e (Alternatif Menkul Değerler A.Ş.) gönderileceği ve kurumumuzdaki hesap numaranızı belirtmeniz yeterlidir.
Kredi tutarını ve teminatta olan olmayan tüm menkul kıymetlerinizi başka bir aracı kurumdan Alternatif Menkul’e transfer etmeniz mümkündür. Bunun için Kurumumuzda gerekli tutarda kredi limitiniz, göndereceğiniz menkul kıymetlerin kredi tutarına uygun oranda teminata uygun olması şartı aranır. Bu şartlar oluşuyorsa, Alternatif Menkul karşı kurumda bulunan kredi bakiyenizi karşı kurumda gelen hisseler karşılığı kapatarak kredinizi ve menkul kıymet varlıklarınızı kurumumuzdaki hesabınıza transfer eder. Bu işlem için hem Alternatif Menkul'e hem de karşı aracı kuruma tarafınızdan talimat yazılır. Ayrıntılı bilgi ve talimat örnekleri için 444 00 54 numaralı Çağrı Merkezimizden yada Şube’lerimizdeki müşteri temsilcilerimize ulaşabilirsiniz.
Alternatif Menkul'da İnternet şubesi ve çağrı merkezinden yapılan EFT’lerde alt limit 5 TL, üst limit 100.000 TL’dir. Müşteri temsilcisi aracılığıyla yapılan EFT’ler için herhangi bir limit uygulaması bulunmamaktadır. Hisse Senetleri
İnternet şubesinden vermiş olduğunuz emirler anında Borsa İstanbul A.Ş. Nasdaq Bistech Fixapi sistemi yoluyla doğrudan BIST'a iletilmektedir. Emrinizin gerçekleşme süresi ise sizin fiyat konusundaki tercihlerinize göre değişecektir. Emrinizi verirken Piyasa fiyatı seçeneğini kullanırsanız, emriniz piyasa koşulları müsait ise emrinizin gittiği andaki fiyat üzerinden hemen gerçekleşecektir. Emrinizi verirken belirli bir fiyat girerseniz, emriniz BIST sistemine yazılacak ve piyasa koşulları müsait olduğunda gerçekleşecektir.
8 Ekim 2010 tarihinden itibaren emir iptali BIST’da de serbest bırakılmıştır. Borsaya iletilen emirler eğer henüz gerçekleşmemiş ise Alternatif Menkul bünyesindeki herhangi bir kanaldan iptal edilebilir, miktarı azaltılabilir.
Borsaya iletilmiş olan tüm emirlerin fiyatlarını değiştirebilirsiniz. Fiyat değişiklikleri internet şubesinde Günlük İşlemler menusünden yapılabildiği gibi, Çağrı Merkezinden veya Şube’lerdeki uzmanlar kanalıyla da gerçekleştirilebilir.
Alternatif Menkul Çağrı Merkezinden ve İnternet Şubesinden yatırım fonlarında işlem yapılabilir. Yatırım Fonları ile detaylı bilgi almak için internet sitesinden Aracılık Hizmetleri / Yatırım Fonları menüsü kullanılabilir.
Alternatif Menkul'da gerçekleştirilen yatırım fonu alım – satım işlemlerinden komisyon alınmamaktadır. Yatırım fonu işlemleri TEFAS platformundan açıklanan fiyatlar üzerinden gerçekleştirilir.
Bir vadeli işlem sözleşmesi pozisyonu adığınızda veya almadan önce, pozisyon için takas merkezine yatırmanız gereken asgari teminat tutarıdır. Başlangıç teminatı günlük fiyat hareket sınırına göre oluşabilecek maksimum zararı karşılayacak miktarda belirlenir ve nakit veya nakde kolayca çevrilebilir değerler olarak ilgili aracı kuruma yatırılır. Aracı kurum bu teminatları takas kurumuna sizin hesabınız nezdinde yatırır. Bu teminatınızın tutarı borsa ve takas kurumu tarafından sözleşme bazında belirlenir. Aracı kurumlar müşterilerinden borsa tarafından belirlenmiş teminat tutarından daha fazlasını talep edebilirler. Bu olası sert dalgalanmalardan aracı kurumu korumak adına alınmaktadır.
Yapılan işlemler sonrası ve fiyat değişimiyle oluşabilecek zararlar ile teminat miktarı düşebilir. Sürdürme teminatı, teminatın zarar sonucunda düşebileceği asgari seviyeyi gösterir ve genellikle başlangıç seviyesinin belli bir miktarı (örneğin %75) olarak belirlenir. Teminat miktarı sürdürme seviyesinin altına düştüğünde, teminatın tekrar başlangıç teminatı seviyesine yükseltilmesi (sürdürme teminatından daha fazla bir teminat) istenir. Üyeye yapılan bu teminat tamamlama çağrısına MARGIN CALL denilmektedir. Teminat Tamamlama çağrısı'na istinaden Borsa tarafından belirlenen (en geç ertesi iş günü saat 14.30 olmak üzere) saate kadar Başlangıç Teminatı'na çekilmeyen hesaplar temerrüte düşmüş sayılırlar. T+1.günde saat 14:30’a kadar, müşteri tarafından karşılanmayan çağrılarda, temerrüde düşülmemesini teminen kurumun pozisyon kapatma yetkisi vardır.
Sözleşmelerin itfa edilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde sözleşmede alınmış olan pozisyon borsa tarafından vade sonu uzlaşma fiyatı üzerinden ters işlemle kapatılır. Aradaki fark kar yada zarar olarak yatırımcının hesabına aktarılır. Örnek olarak; altın kontratı alındığında vade sonunda itfa edileceği zaman almış olduğunuz kontratın temsil ettiği altın miktarını (fiziksel olarak) değilde vade sonu uzlaşma fiyatına göre nakit karşılığı hesabınıza yatar.
Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda pozisyon alındığında, sözleşmenin vadesine kadar beklemek zorunda değilsiniz. Vadeye kadar olan sürede, aynı vadede ve sayıda sözleşme satmak/almak suretiyle (ters işlem) pozisyon kapatılabilir. Yeni pozisyonlar sürekli ve yeniden açılıp kapatılabilir. Ancak vade sonuna kadar beklenirse Borsa açık kalan pozisyonu kendiliğinden kapatır (vade sonu uzlaşma fiyatı üzerinden).
Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda yapılacak Endeks-30 kontratı satışı ile spot piyasada yaşanabilecek düşüşler esnasında, vadeli pozisyonunuzda kar elde etmeniz mümkündür.Yatırımcıların sözleşmeyi satın aldıkları veya sattıkları fiyatla pozisyonlarını kapattıkları tarihteki fiyat arasındaki fark hesaplarına kar veya zarar olarak aktarılır. Sözleşme satın almış (uzun) taraflar vadeli fiyatların yükselmesi durumunda kar, düşmesi durumunda zarar ederken; sözleşme satmış (kısa) taraflarsa vadeli fiyatların düşmesi durumunda kar ve yükselmesi durumunda zarar edecektir.
Cep telefonu numaranızı yazın, Alternatif Bank Mobil uygulaması bir SMS ile cebinize gelsin.